Jesteś tutaj:

Wpływ tataraku na włosy

Tatarak zwyczajny
Tatarak zwyczajny (Acorus calamus) należy do rodziny tatarakowatych, jest gatunkiem byliny. Ludowe nazwy pod jakimi jest znany to: ajer, tatarskie ziele, kalmus, szuwar, łącz. Tatarak należy do roślin dobrze znanych większości. W Polsce zachował się zwyczaj strojenia domów na Zielone Świątki, liśćmi tataraku.   

Prawdopodobnie tatarak zwyczajny pochodzi z Indii i Chin. Związane jest to z tym, że na terenach tych państw występują owady, które są zdolne do zapylania tataraku. Obecnie tatarak jest rozpowszechniony na całym świecie. Przypuszcza się, że do Polski trafił za sprawą Tatarów, którzy przywieźli go do nas podczas najazdu tatarskiego. Stąd właśnie wzięła się jego nazwa.

Tatarak występuje pospolicie na całym obszarze Polski. Wyjątek stanowią Karpaty. Można go spotkać na brzegach wód (rzeki, jeziora, stawy), na bagnach i wilgotnych łąkach. W ogrodach ozdabia oczka wodne.

Opis
Tatarak zwyczajny jest rośliną wieloletnią. Łodyga u nasady jest czerwonawa. Osiąga wysokość do półtora metra. Liście mają kształt mieczowaty (wąskie i długie o zaostrzonych końcach). Osiągają długość 1 metra. Okres kwitnienia przypada od czerwca do sierpnia, ale w naszym klimacie roślina nie wytwarza owoców. Rozmnaża się wegetatywnie z kłącza.

Surowcem zielarskim są kłącza tataraku, które zbiera się wiosną. Części zepsute i nadziemne są odcinane. Zebrane kłącza płucze się i lekko podsusza, okorowuje, kroi i suszy w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. Tatarak wydziela silny, aromatyczny zapach. W smaku roślina jest gorzkawa i lekko paląca.

Zastosowanie
Kłącze tataraku zawiera do 6% olejku lotnego, substancje gorzkie, trochę garbników, cholinę, kwas askorbinowy (witamina C). Tatarak stosuje się przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego (kolki, wzdęcia, niestrawność, biegunki). Wspomagająco leczy się nim zapalenie dróg żółciowych, zapalenie pęcherzyka żółciowego, chorobę wrzodową. Poza tym stosuje się go przy przeziębieniach i kaszlu, ponieważ działa rozgrzewająco i wykrztuśnie. Ma też działanie uspokajające i ułatwia zasypianie. Znane są jego właściwości hipnotyczne. Spożycie pewnej ilości wysuszonych kłączy przeciwdziała zmęczeniu, łagodzi bóle zębów i głowy.

Jednak najczęściej właściwości tataraku wykorzystywane są w kosmetyce. Wyciągi sporządzone z tataraku wciera się w skórę głowy i włosy. Dzięki temu są one wzmocnione. Ziele wspomaga też leczenie łupieżu.

Tatarak zwyczajny wchodzi w skład prawie wszystkich mieszanek ziołowych stosowanych do pielęgnacji włosów. Nadaje włosom puszystości i połysku. Leczy nie tylko łojotok i łupież, ale także inne dolegliwości skórne. Z kłącza tataraku sporządza się odwary i olejek, który wykorzystuje się do produkcji szamponów, mydeł, oraz wody do włosów. 


Przepisy do samodzielnego wykonania w domu

Przepis na olej tatarakowy
Pół szklanki kłączy należy zalać podgrzaną oliwą z oliwek (temp. 60 stopni). Tak zalany produkt odstawia się na okres około 2 tygodni. Po tym czasie należy go przefiltrować. Preparat jest przeznaczony do codziennego stosowania (3 razy po łyżce). Przygotowany w ten sposób olej może służyć też do sporządzania maseczek z przeznaczeniem na suche, zniszczone i słabe włosy.

Odwar
2 łyżki suszonych kłączy zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy od 3 do 5 minut. Po przecedzeniu należy umyć włosy odwarem. Stosuje się w przypadku łojotoku, łupieżu i przy nadmiernym przetłuszczaniu się włosów.

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Wypadanie włosów Łysienie Cienkie włosy Zagęszczanie włosów Strzyżenie włosów Cebulka włosa Cebulka włosa