Jesteś tutaj:

Zdrowe włosy bez fast foodów

Doskonale wiemy, że aby zachować zdrową sylwetkę, powinniśmy unikać "śmieciowego jedzenia" czyli fast foodów. Wiemy też, że hamburgery i frytki zawierają ogromne porcje niewłaściwego tłuszczu, konserwantów, a zbyt mało wartościowych składników odżywczych, dzięki którym zachowujemy zdrowie i ładny wygląd. Często jednak rozpatrujemy rezygnację z fast foodów w kwestii zachowania odpowiedniej sylwetki i dobrego zdrowia układu krążenia. Okazuje się jednak, że może to nam również pomóc uchronić nasze włosy przed wypadaniem i niszczeniem.   

Jaki wpływ mają fast foody na włosy?
Aby móc sobie odpowiedzieć na to pytanie, powinniśmy zdać sobie sprawę, co takiego znajduje się w fast foodach. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego za każdym razem hamburger czy frytki w jednej z popularnych sieci smakują dokładnie tak samo? Bez względu na to, czy jesz hamburgera w Singapurze, czy w Polsce, masz wrażenie, jakby przygotowywała go dokładnie ta sama osoba. To zasługa chemików, którzy dokładają wszelkich starań, aby w produktach wykorzystywanych do przygotowania naszych ulubionych potraw były składniki dokładnie imitujące nasze ulubione smaki.


Są to oczywiście składniki nienaturalne, pochodzące nie z naszych upraw, ale z laboratoriów. Nasz organizm ma dość chemii, którą serwuje nam się wszędzie, a na której cierpi na przykład nasz wygląd, nie wspominając o narządach wewnętrznych i żołądku, który przecież musi sobie z tym wszystkim poradzić. Fast foody, czyli hamburgery z popularnych sieciówek, frytki, zupki chińskie, "dania w 5 minut", pakowane w plastik sałatki czy gotowe kotlety.

Te wszystkie produkty zawierają w sobie ogromną dawkę chemicznych substancji, czyli trucizn, które kumulują się w naszych włosach. To sprawia, że choć nie jesteśmy głodni, to przecież nie dostarczamy naszym włosom odpowiedniej ilości witamin, białek, tłuszczy.   

Czego potrzebuje włos
Włosy do prawidłowego wzrostu potrzebują: witamin, szczególnie tych z grupy B, oraz rozpuszczalnych w tłuszczach: A,D,E,K. One sprawiają, że włosy są odpowiednio odżywione, mocniejsze, nie wypadają, są lśniące i nie rozdwajają się tak prędko. Ponadto włosy potrzebują także tłuszczy roślinnych i rybich, a konkretnie kwasów omega-3 zawartych w tych tłuszczach. One sprawiają, ze włos jest elastyczny, mocny, stabilnie umocowany w skórze głowy.

Skóra głowy zaś wydziela odpowiednie ilości łoju. Poza tym włos potrzebuje dużych ilości białka budulcowego, dzięki któremu włos rośnie. Rośnie, i przybiera na sile. Jakby tego było mało, włosy potrzebują jeszcze selenu i cynku, które ogólnie wzmacniają włos od wewnątrz. Wszystkie te produkty znajdujemy w mięsie, głównie drobiowym i owocach morza, a także rybach. Do tego powinniśmy jeść dużo kasz i roślin strączkowych, a w ramach surówki zapewnić sobie dostęp do pysznego szpinaku czy brokułów albo brukselki. Możemy jeść je w formie zup, przecierów, sosów, niekoniecznie w całości!


Co zjadamy razem z fast foodem

Gdy żywimy się głównie jedzeniem, które łatwo jest dostać, jest tanie i szybko można je przyrządzić, na przykład tylko wyjmując z opakowania lub zalewając wrzątkiem, wówczas zapewniamy sobie porcję pożywienia, które owszem, jest smaczne (wszak zadbał o to cały sztab chemików), ale trudno to nazwać "pożywieniem". Dlaczego? Bo wcale nie odżywia organizmu, a jedynie zabija uczucie głodu, i to na krótko.

Zamiast więc zjeść makaron z pełnego ziarna z prawdziwym sosem pomidorowym jemy makaron, który puchnie i mięknie pod wpływem gorącej wody w krótkim czasie, co jest nienaturalne, a zamiast sosu z pomidorowego przecieru jemy sproszkowane substancje barwiące i smakowe, które z pomidorami maja niewiele wspólnego.

Przez to wszystko nie dostarczamy sobie ani jednego wartościowego składnika odżywczego, a faszerujemy się chemią. Chemia odkłada się w naszych włosach i buntują się one - wypadają, matowieją, łamią się i rozdwajają.

Aby żyć w zgodzie z własnym ciałem nie wystarczy słuchać jego potrzeb i zaspokajać je. Trzeba wiedzieć, czym je zaspokajać, bo organizm sam niestety nie zawsze może nam powiedzieć, że go podtruwamy. W końcu sztab chemików zadbał też o to, by substancje chemiczne dodawane do jedzenia nie wywoływały sensacji żołądkowych ani nie powodowały widocznych objawów zatrucia chemią.

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Łysienie Wypadanie włosów Gęste włosy Suche włosy Łojotokowe zapalenie skóry Wąs Higiena