Jesteś tutaj:

Obcinanie włosów

Obcinanie włosów to proces, który dotyczy każdego człowieka. Po raz pierwszy stykamy się z nim jako niemowlęta, które ukończyły ok. 12 miesięcy. Później Podcinanie i obcinanie włosów, które ma na celu całkowitą zmianę fryzury, jest znacznie częstsze. Zdarzają się nawet przypadki osób uzależnionych od obcinania włosów – robią to bowiem regularnie co dwa miesiące. Niestety, po dwóch – trzech latach ich włosy przestają reagować na te działania. Co gorsze, niemal w ogóle przestają się wydłużać. Co prawda powyżej jest mowa o skrajnych przypadkach, ale warto się zastanowić również nad narzędziami, które potrzebne są do obcinania. Część z nich wykorzystywana jest w profesjonalnych zakładach fryzjerskich, a inne można stosować samodzielnie w domu.

Poniżej prezentujemy narzędzia potrzebne do strzyżenia wraz z omówieniem niektórych technik obcinania.

Najpopularniejsze jest oczywiście obcinanie włosów za pomocą nożyczek. Przede wszystkim powinny być one czyste, ostre, dobrze wyważone i wygodne w użyciu. Powinny też dopasowywać się do ręki strzygącego. Specjaliści zalecają, aby trzymać Nożyczki za pomocą kciuka w jednym uchwycie i trzeciego palca w drugim uchwycie. W ten sposób prostsza i łatwiejsza jest ich obsługa, a Fryzjer wkłada mniej wysiłku w obcinanie. Zmniejsza bowiem siłę nacisku na ręce, ramiona, plecy i całe ciało. Istotną rzeczą jest również właściwy dobór wielkości nożyczek i ich ciężaru, gdyż tylko wtedy można ciąć szybko, a przy tym bardzo starannie. Nie powinny być ani za długie, ani zbyt ciężkie.

Warto też pamiętać o tym, że Nożyczki wymagają regularnego ostrzenia, dobrze jest więc posiadać co najmniej dwie pary tych narzędzi (najlepiej tego samego rodzaju). Przechodząc do konkretnych przykładów, warto zacząć od omówienia produktów japońskiej firmy Suntachi. Zgodnie z zapewnieniami producentów, wszystkie Nożyczki są robione w małych seriach. Część elementów tworzy się ręcznie – podobnie jest z ostrzeniem za pomocą wygrzewania próżniowego stali. Ich zwiększona ostrość jest możliwa dzięki wypukłym, a w środku wklęsłym ostrzom. Nożyczki Suntachi wytwarza się ze stali japońskiej 440. Jest ona stopem kobaltowej stali molibdenu, wanadu, boru i manganu. Hartuje się ją najpierw w wysokiej, a następnie w niskiej temperaturze. W wyniku tych działań można wyróżniać następujące ukształtowanie uchwytu: prosty szklany, w połowie wyważony/wygięty, stały, w połowie wyważony, w połowie wyważony/lewo ręczny. Każdy z wymienionych typów jest odpowiedni dla innego fryzjera stylisty. Jednocześnie Nożyczki firmy Suntachi przeznaczone są głównie dla osób lubiących nowe rozwiązania przy wykorzystaniu ślizgu i igiełkowania do środka włosów pod różnym kątem. Przy okazji można też wykonać Cieniowanie, wzorkowanie lub inne wcięcia.

Inną firmą produkującą profesjonalne Nożyczki jest Kansai. Wyrabia się je ze stali japońskiej cobalt, a niektóre rodzaje są dodatkowo zdobione kryształami Swarovskiego. Nożyczki Kansai nie posiadają mikroszlifu, zostały natomiast wyregulowane przez specjalistów i naoliwione. Poza tym system kontroli napięcia nożyczek pozwala na ustawienie odpowiedniego naprężenia ostrzy w zależności od grubości obcinanych włosów. Do czego stosuje się Nożyczki Kansai? Zdaniem specjalistów są doskonałe przy technikach ślizgowych i wcięcia. Na rynku można też dostać nożyce do przerzedzania. W zależności od typu mają one jedno lub dwa ząbkowane ostrza. Od ich wielkości zależy przede wszystkim ilość włosów usuwanych podczas jednego cięcia. Chodzi o to, że im więcej znajduje się tam ząbków, tym więcej włosów usuwa się za jednym razem. Należy pamiętać o tym, że tego typu Nożyczki stosuje się jedynie w sposób otwarty lub zamknięty, ale nie wolno ich używać w ruchu ślizgowym.

Poza tym w salonach fryzjerskich spotyka się również Nożyczki degażujące, tzw. degażówki. Służą one do przerzedzania włosów na całej ich długości lub takim ich obcięciu, aby zwężały się do jakiegoś punktu. W ten sposób można skrócić włosy lub wyeliminować ich niepotrzebny ciężar. Degażówki używa się na suchych włosach, ruchem ślizgającym od tyłu do przodu, ścinając jedną trzecią całego pasma. Poszczególne typy nożyczek różnią się przede wszystkim między sobą długością ostrza oraz ilością ząbków degażujących. Zwykle odznaczają się polerowanym wykończeniem i wygodną podpórką pod palec. Mają na ogół klasyczną budowę; mogą być jedno – lub dwustronne.

Obcinanie włosów jest również możliwe za pomocą brzytwy. Co prawda jest to już nieco przestarzały sposób, ale niekiedy jeszcze stosowany. Brzytwa składa się z ostrego, stalowego ostrza, które chroni specjalny uchwyt. Do cięcia włosów można użyć ostrza litego lub pustego w środku.

Bardzo często do obcinania włosów stosuje się stalową brzytwę – nóż chiński. Jej nowocześniejszym następcą jest golarka w kształcie brzytwy, która ma wymienialne ostrze i zabezpieczony uchwyt. Skoro o elektronicznych narzędziach mowa, to najpopularniejsze są maszynki do strzyżenia włosów. Składają się one z dwóch ostrzy, przy czym jedno jest statyczne a drugie dynamiczne – porusza się nad pierwszym ostrzem. Oczywiście długość ścinanych włosów zależy od odległości między czubkami ostrzy oraz od rozstawu ząbków. Należy przy tym pamiętać, że nie można używać maszynek, których górne ostrze wysuwa się poza dolne. W przeciwnym wypadku można by uszkodzić skórę. Specjaliści zalecają też, aby do strzyżenia włosków na karku używać maszynek akumulatorowych bądź sieciowych. Bardzo częste jest również zasilanie akumulatorowo – sieciowe. W większości tego typu urządzeń element tnący nie wymaga żadnego smarowania. Ze względu na wymienne ostrza o różnorodnej długości, maszynkę można używać do obcinania włosów rozmaitej długości (dostępne są m.in. ostrza 1 – 21 mm). Aby włosy były strzyżone na jednakową długość, przydaje się jej blokada oraz zabezpieczone ustawienie długości. W zależności od modelu i producenta, maszynki mogą się różnić między sobą wagą, ilością wymiennych ostrzy, wyglądem oraz dodanymi do zestawu kosmetykami lub akcesoriami. Naturalnie żadne Strzyżenie nie mogłoby się obyć bez grzebieni. Do tego celu najlepsze są grzebienie cienkie i giętkie. Mogą mieć zarówno cienkie, jak i grube zęby. Te pierwsze pozwalają na systematyczną kontrolę obcinanych włosów, a drugie ułatwiają Układanie fryzury. Wszyscy, którzy zabierają się za obcinanie włosów muszą pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim nie wolno używać narzędzi brudnych lub popękanych, bowiem mogą się na nich znajdować bakterie. Z tego też względu trzeba je każdorazowo starannie czyścić i dezynfekować. Części ruchome (np. w maszynkach) warto jest smarować specjalnym olejkiem dezynfekującym. Poza tym trzeba uważać, aby na stalowych częściach nie pojawiła się korozja – najlepiej trzymać je w zamkniętej i suchej szafce.

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Wypadanie włosów Łysienie Łysienie plackowate Cienkie włosy Prostowanie włosów Peruki Dermatitis Kolor skóry