Jesteś tutaj:

Masło shea do włosów

Produkty do pielęgnacji włosów i skóry głowy zawierające masło shea zyskały znaczną popularność wśród klientów salonów poszukujących nowych kosmetyków do pielęgnacji włosów. Masło shea jest naturalnym nawilżaczem uzyskiwanym z orzechów afrykańskiego drzewa masłowego shea. Produkt ten, niezwykle bogaty w witaminy, szybko staje się jednym z podstawowych składników w przemyśle kosmetycznym.

Dla osób, które nie znają tego produktu, ważną informacją powinno być, że masło shea jest uzyskiwane z nasion drzewa masłowego shea. Masło to ma postać białego tłuszczu. Masło to można normalnie konsumować. Jest ono także stosowane do produkcji mydła i świec.

Masło shea jest od lat używane w przemyśle kosmetycznym i jest wysoce cenione za swoje zmiękczające skórę właściwości oraz zdolność leczenia podrażnionej powierzchni skóry.

Produkt ten jest niebywale korzystny dla delikatnych włosów oraz suchej skóry głowy. Jeśli wierzysz, że Matka Natura zna sekret do twoich problemów ze skórą oraz włosami, powinnaś bezzwłocznie wypróbować tę naturalną odżywkę.



Ubite masło shea i jego wiele zastosowań
Masło shea, zwane również karite, co oznacza „życie”, używane było w Afryce przez stulecia. Jego wartości doceniane są zarówno w centralnej, jak i zachodniej Afryce. Zasadniczo jest to tłuszcz uzyskiwany z jądra orzecha afrykańskiego drzewa masłowego.
Aby uzyskać masło shea samodzielnie wysusz owoc w celu łatwiejszego usunięcia skórki. Masło uzyskiwane w taki sposób pozwala zachować liczne witaminy i minerały. Co więcej, naturalny, orzechowy, lekko wędzony zapach jest zachowany.

Kolor orzecha różni się w zależności od dojrzałości orzecha. Może on przybierać barwę od biało-szarej po złoto-brązową bądź zieloną. Orzech jest przynajmniej raz rafinowany w celu usunięcia brudu, fragmentów łupiny, liści oraz drobin, których z pewnością nie chciałabyś nałożyć na twoją skórę.

Orzechy shea są zbierane przez kobiety, następnie gotowane, suszone na słońcu przez około tydzień w celu odwodnienia orzecha. Dzięki temu wydłuża się czas przechowywania orzecha.

Korzyści płynące z korzystania z masła shea
W Afryce, masło shea jest często używane jako Olej do przygotowywania potraw. Masło to może być również używane jako Odżywka do włosów, środek łagodzący oparzenia słoneczne, w celu wygładzenia popękanych, suchych stóp i rąk, w szczególności podczas długich, wysuszających skórę zimowych miesięcy. Może być również stosowane przez osoby żyjące w suchym klimacie.

Uznana producentka mydła Susan Miller Cavitch w swojej wydanej w 1995 książce zatytułowanej „Naturalne mydła” twierdzi, iż „masło shea jest na tyle delikatne, że może być stosowane na skórze niemowląt oraz ludzi z bardzo wrażliwą skórą. Koi ono i zmiękcza wysuszoną skórę, a także odżywia wszystkie inne rodzaje skóry”. Autorka sama często korzysta z masła shea z uwagi na jego wysoką skuteczność. Używała ona tej substancji w mydłach produkowanych w warunkach domowych na długo zanim ludzie w Ameryce Północnej o niej usłyszeli! Konsystencja masła shea jest gładka oraz kremowa. Jednakże, od początku tego stulecia stosuje się nową metodę produkowania masła shea dzięki czemu jest ono nawet bardziej luksusowe i miękkie. Metoda ta polega na zmieszaniu go z wysokiej jakości olejami roślinnymi, dzięki czemu powstaje substancja przypominająca śmietanę, której konsystencja jedynie muska twoją skórę.

Ubite masło shea może być zrobione przez te osoby, które wiedzą jak mieszać poszczególne oleje z tym masłem. Mieszanina ta stanowi naturalne nawilżenie, którego potrzebuje Twoja skóra. Należy nadmienić, iż mieszanina ta nie jest zbyt ciężka/tłusta.

Właściwie przyrządzone ubite masło shea jest lekkie, kremowe oraz puszyste i wyglądem przypomina bitą śmietanę. Nie jest konieczne przechowywanie go w lodówce. Ci, którzy wciąż nie znają tego wspaniałego produktu powinni wiedzieć, iż masło to jest zawsze w 100% naturalne, zawierające tylko naturalne oleje oraz antyutleniacz taki jak Witamina E.

Masło to występuje w postaci bezwonnej bądź z dodanymi do niego aromatami.

Produkt ten nie zawiera żadnego rodzaju wosku, wody, konserwantów lub benzyny/naturalnych olejów.

Ten naturalny produkt jest zawsze lekki, kremowy i puszysty, dzięki czemu łatwo wchłania się w skórę. Jest to jeden z najbardziej uniwersalnych dostępnych produktów, gdyż może być stosowany w odżywkach do włosów, kosmetykach do usuwania makijażu, kosmetykach nawilżających, zmiękcza on naskórek i zawsze łagodzi suchą i spierzchniętą skórę.

Lżejsze od czystego masła shea, ubite masło shea jest wspaniałym i ekonomicznym kosmetykiem do pielęgnacji Twojego największego organu – skóry.

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Wypadanie włosów Łysienie Cienkie włosy Wzrost włosów Elektryzowanie włosów Biotyna Naskórek włosa