Jesteś tutaj:

Żywienie w chorobach tarczycy, a kondycja włosów

 

Łamliwość włosów, ich wypadanie, przesuszenie, matowienie czy też skłonność do przetłuszczania mogą wynikać z nieprawidłowej pracy tarczycy.

Szczególnie niedoczynność tarczycy oraz choroba Hashimoto (która prowadzi do stopniowego zaniku tego gruczołu), to schorzenia które dotykają coraz większą część polskiej populacji. Szczególnie często  chorują młode kobiety. Do objawów tego schorzenia należą: zmniejszenie tempa metabolizmu, szybkie przybieranie na wadze (bez wyraźnej przyczyny), męczliwość, częste zaparcia, osłabienie, czy senność. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy (czyli niedobór hormonów tarczycy) często mają też podwyższony poziom cholesterolu. Niestety często obserwowanym objawem niedoczynności tarczycy jest nagłe, szybkie wypadanie włosów, pogorszenie ich wyglądu oraz przesuszenie skóry głowy przy jednoczesnym szybkim przetłuszczaniu się włosów.

Hormonów tarczycy, organizm może też produkować zbyt wiele. Mamy wtedy do czynienia z nadczynnością tarczycy, która może wynikać np. z choroby Gravesa-Basedowa. Ten stan objawia się przede wszystkim zmęczeniem niewspółmiernym do podejmowanego wysiłku, wychudzeniem, przyspieszonym tętnem, nadpobudliwością, niepokojem wewnętrznym, wzmożoną potliwością, biegunkami czy problemami ze snem. Oczywiście cierpią na tym też włosy. Ponieważ organizm chorego na nadczynność tarczycy, potrzebuje nawet o kilkadziesiąt procent więcej energii, niż organizm zdrowego człowieka – łatwo o niedożywienie, skutkujące wypadaniem i pogorszeniem struktury włosów. Włosy stają się szorstkie, suche i cienkie, co może zwiększać ich łamliwość i skłonność do plątania. Zazwyczaj stają się także matowe i przyklapnięte.

Jeżeli  podejrzewamy u siebie chorobę tarczycy, warto niezwłocznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu i poprosić o skierowanie na badania diagnostyczne. Zazwyczaj wykonanie prostego badania krwi na TSH, wystarcza by rozwiać wątpliwości co do stanu naszej tarczycy. Czasem lekarz może jednak zlecić dodatkowe badania hormonów, lub USG tarczycy – jeśli są ku temu podstawy.

Niestety terapia żywieniowa schorzeń tarczycy nie jest na obecnym etapie wiedzy możliwa. W większości wypadków konieczna jest terapia farmakologiczna lub suplementacja hormonalna. Mając chorobę tarczycy, dobrze jest zwrócić jednak uwagę na sposób swojego odżywiania żeby w możliwie największym stopniu złagodzić lub wyeliminować skutki uboczne i główne objawy.

Niedoczynnośc tarczycy:

Jeżeli przyczyną choroby jest niedobór jodu, należy zwiększyć spożycie produktów zawierających jod, czyli  ryb morskich, owoców morza, mleka i nabiału. Źródłem tego pierwiastka jest też sól jodowana oraz produkty przetwarzane z jej wykorzystaniem. Ważna jest także prawidłowa podaż białka i selenu, potrzebnych do syntezy i dystrybucji hormonów. Należy jeść więc mięso (w umiarkowanych ilościach), ryby, nabiał, a także orzechy i produkty zbożowe. Unikamy natomiast substancji które blokują wchłanianie jodu, które obecne są przede wszystkim w brokułach, kapuście, brukselce, kalafiorze.


1 2

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Łysienie Wypadanie włosów Zagęszczanie włosów Gęste włosy Tekstura włosów Gnidy Cebulka włosa Wąs