Jesteś tutaj:

Top 10 produktów spożywczych najzdrowszych dla włosów

Zdrowie i kondycja naszych włosów, zależy w dużej mierze od tego co jadamy na co dzień. Podstawowymi zasadami naszej diety powinno być urozmaicenie oraz regularność – czyli jadanie niedużych porcji 4-6 razy dziennie.  Jakkolwiek urozmaicenie jest ważne - część produktów spożywczych zawiera kompleks składników wyjątkowo korzystnych dla zdrowia włosów, które mogą być pomocne, w sytuacji gdy kondycja włosów jest okresowo pogorszona. Takie produkty możemy wówczas jadać częściej, bez konieczności sięgania po rozmaite suplementy w tabletkach. Oprócz poprawy kondycji włosów, mają one też inne korzystne właściwości dla zdrowia człowieka i chronią przed licznymi chorobami.

Poniżej lista 10 najlepszych produktów dla włosów:

Zielone warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste – na przykład szpinak, roszponka, koperek, zielona pietruszka, rukola, rozmaite sałaty czy mniej znana w Polsce Portulaka - zawierają cenne kwasy tłuszczowe n-3 (kwas alfa linolenowy), witaminę C, kwas foliowy, karotenoidy, witaminę E, prowitaminę A, magnez, miedź i inne liczne substancje biologicznie aktywne. Dzięki temu mogą działać stymulująco na wzrost słabych i cienkich włosów, hamować łamliwość, zmniejszać przesuszenie i wzmacniać naturalną barierę ochronną włosa.

Substancje bioaktywne zawarte w liściach przeciwdziałają wolnym rodnikom, opóźniając procesy starzenia i korzystnie wpływając na skórę, również głowy. Powinniśmy je jadać codziennie, jako dodatek do sałatek i kanapek. Najlepiej jeść je na surowo, chociaż poleca się również delikatnie duszony (nie smażony) szpinak.

Nasiona roślin strączkowych
Czyli różne gatunki fasoli, soczewicy, soja, a także groch i cieciorka – to bogactwo witamin grupy B, kwasu pantotenowego, biotyny, białka, a także potasu, magnezu. Zawierają również stosunkowo dużo cynku, wapnia i żelaza jak na produkty roślinne. Soja jest dodatkowo źródłem cennego tłuszczu roślinnego. Dzięki takiemu składowi, nasiona te można zaklasyfikować jako jeden z najlepszych produktów dla włosów. Pomogą opanować przetłuszczanie, wypadanie i łamliwość włosów. Należy je jadać 2-4 razy w tygodniu w niewielkich ilościach, np. po 30-50g, z uwagi na ich właściwości gazo-twórcze i wysoką energetyczność.

Oliwa z oliwek
Koniecznie z pierwszego tłoczenia. To wysokiej jakości tłuszcz roślinny o wysokiej zawartości witaminy E, polifenoli roślinnych oraz korzystnym składzie kwasów tłuszczowych.

Działa jak kosmetyk do włosów, poprawiając ich gładkość, blask i nawilżenie.

Na skórę działa z kolei odmładzająco, a także zmniejsza ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych. Warto ją spożywać codziennie, w 2-4 porcjach po łyżce.

Orzechy
Włoskie, laskowe, nerkowce, migdały…Można je nazwać naturalnym suplementem diety. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe n-6 i n-3, białko, potas, magnez, wapń, witaminę E, cynk, polifenole i foliany. Jedzone regularnie pomagają zapanować nad wypadaniem, przesuszeniem i łamliwością włosów. Działają także korzystnie na organizm, zmniejszając ryzyko chorób cywilizacyjnych, np. nadciśnienia, czy miażdżycy. Warto spożywać je kilka razy w tygodniu w małych porcjach – po 25-30g, pamiętając o ich wysokiej kaloryczności.

Kiełki
Kiełki roślin zawierają wszystko, czego potrzebuje mała roślinka by wykiełkować i przetrwać trudny okres wzrostu. Z tego względu na małej powierzchni skoncentrowana jest ogromna ilość cennych substancji takich jak: witamina E i witaminy grupy B, foliany, białko, związki siarki, niewielkie ilości dobrego tłuszczu roślinnego i mikroelementów oraz liczne związki polifenolowe. Kiełki różnych roślin – np. rzeżuchy, rzodkiewki, brokuła, lucerny, soczewicy – warto jadać cały rok i korzystać z różnych rodzajów na zmianę. Świetnie smakują z kanapką, twarożkiem czy sałatką.

Zarodki pszenne
Ten niepozorny proszek podobny do otrąb to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów potrzebnych włosom. Witaminy grupy B, kwas pantotenowy, witamina E i PP, foliany, cynk, potas, magnez i żelazo a także dobre kwasy tłuszczowe wielonienasycone,  białko i związki polifenolowe.

Lista jest bardzo długa i świadczy o tym, że zarodki można stosować jako suplement poprawiający kondycję skóry i włosów. 2-3 łyżki proszku dziennie, można dodawać do jogurtu, zup mlecznych, sosów pomidorowych czy zup. Nadają się także do posypywania sałatek z warzyw lub owoców.

Kasze
To najlepszy, obok zarodków pszennych, oraz naturalnych płatków owsianych czy żytnich, z produktów zbożowych. Zawierają cenne mikroelementy (min. magnez, miedź, cynk, żelazo) oraz całą gamę witamin – głównie grupy B kwas pantotenowy, oraz witaminę PP. Są niestety niedoceniane w naszej kuchni, a prawda jest taka że zamiennie z ryżem, makaronem i ziemniakami – powinny gościć na naszych stołach 3-5 razy w tygodniu.

Jajka
Jajko zawiera substancje potrzebne do rozwoju pisklęcia – jest więc skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. W jego składzie znajduje się wysokowartościowe białko, łatwo-przyswajalne żelazo, cynk, witamina B12, witamina A i E, karotenoidy, kwas pantotenowy, biotyna oraz wiele innych składników. Ponieważ jest produktem zwierzęcym, podobnie jak ryby i chude mięso – uzupełnia zapotrzebowanie na składniki nie występujące w roślinach. Korzystnie jest jadać jajka 2-4 razy w tygodniu.

Mąka pełnoziarnista
Pszenna, żytnia, orkiszowa czy gryczana – wszystkie zawierają to co najlepsze w ziarnie – witaminy grupy B, pewną ilość witaminy E oraz liczne mikroelementy, w tym cynk, miedź, magnez i żelazo. Możemy eksperymentować z różnymi mąkami, ale zawsze wybierajmy wersję nieoczyszczoną – pełnoziarnistą, ponieważ posiada ona o wiele większą koncentrację składników odżywczych. Mąka w postaci pieczywa, powinna gościć na naszym  stole każdego dnia.

Tłuste ryby
Np. łosoś, halibut, makrela, śledzie..Są bogactwem pełnowartościowego białka, witamin A i D, a także przede wszystkim – kwasów tłuszczowych n-3. Stosowane regularnie 1-2 razy w tygodniu, będą wspomagać włosy, poprawiając ich strukturę i nawilżenie. Nie trzeba również dodawać, że spożywanie ryb posiada wiele innych korzyści dla zdrowia. Uwaga: najlepiej spożywać ryby niesmażone i nie wędzone – ponieważ na skutek działania tych procesów zachowują one znacznie mniej wartości odżywczych.

Tekst: Agata Białek, Dietetyk.html">dietetyk, ekspert portalu

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Wypadanie włosów Łysienie Suche włosy Gęste włosy Cieniowanie włosów Geny Grzybica