Jesteś tutaj:

Od środka na zewnątrz: Jesteś tym, co jesz

Naturalny sposób na piękne włosy i energię

Dokładnie tak, jak paznokcie u dłoni i stóp, a także komórki skóry na zewnętrznej warstwie naskórka, włosy rosnące na głowie są zasadniczo tkanką martwą. Jednak struktura mieszków umieszczonych w drugiej i trzeciej warstwie naskórka są zdecydowanie ożywione i w skomplikowany sposób zależne od cyrkulacji krwi w naszym ciele. Bez odpowiedniego balansu składników odżywczych, minerałów, protein, zasadniczych kwasów tłuszczowych i minerałów śladowych brodawka nie jest w stanie przeprowadzić odpowiedniej syntezy protein do keratyny, a także wyprodukować zdrowych komórek włosowych. W związku z tym porost włosów staje się mniejszy, niż mógłby być w optymalnych warunkach.

Badania kliniczne pokazały silną zależność między utratą włosów a niedoborami witamin klasy B kompleks. Mimo że nie powinno to teoretycznie dotyczyć kultur zachodnich, które mają dostęp do nawet większej ilości pożywienia, niż jest im potrzebna, fakt ten jest jak najbardziej prawdziwy. Pełne ziarna, jak ryż lub pszenica, mimo że organicznie bogate w B- kompleks, często są przetwarzane, zanim trafią na półki sklepów. Wskutek tego pozbawione zostają najważniejszych substancji odżywczych. Powszechna w zachodnich domostwach praktyka przegotowywania warzyw usuwa z nich wiele witamin grupy B, jako że są one rozpuszczalne w wodzie. W nowoczesnej diecie nacisk na przetworzone jedzenie typu fast food często zastępuje miejsce surowych zielonych warzyw liściastych, kolejnego głównego źródła witamin B. Jeszcze bardziej komplikuje to fakt, że zachodnia Dieta obfituje w białą mąkę, cukier i oczyszczone zboża. Aby ciało mogło przetrawić te oczyszczone węglowodany, przyjęte z pokarmem witaminy B często zostają przekierowane tak, by wspierały przyjmowanie tamtych, zamiast odżywiać ciało.

Nikotyna, kofeina, alkohole zbożowe i cukier to popularne stymulanty, które działają jak obosieczny miecz, przyczyniając się do utraty włosów i ich złego stanu. Przechodząc przez organizm, zagarniają te substancje odżywcze, których brakuje ich strukturom chemicznym. Przeciążają one również gruczoły nadnercza, w końcu je wyczerpując, zwiększając w ten sposób zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Co gorsza, zwiększa to poziomy androgenu we krwi. Androgeny to Hormony, które przetwarzają enzym 5-alfa-reduktaza w DHT. DHT ogranicza rozszerzanie do brodawek, co prowadzi do utraty włosów.

Produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mleko, masło, tłuste mięsa czy ser, są bardzo popularne w zachodnim żywieniu. Takie pożywienie zwiększa poziom cholesterolu, który jest syntezowany w wątrobie w procesie produkcji hormonów sterydowych. Wysoki poziom cholesterolu we krwi przekłada się również na wysoki poziom DHT.

Zachodnia Dieta nie zawiera również zbyt dużych ilości błonnika, co sprawia, że jedzenie pozostaje w organizmie dłużej, niż powinno. W rezultacie rozmnożenia się bakterii fermentuje ono, zwiększając zanieczyszczenie krwi i dalej ograniczając optymalną absorpcję składników spożywczych. Mieszki włosowe są zależne od substancji odżywczych, które dostają za pośrednictwem krwi. Niewystarczające ilości błonnika są kolejnym kluczowym czynnikiem, który zakłóca porost włosów.

Wiedząc, że włosy składają się w 97% z protein, nietrudno wywnioskować, jak niedobór protein może się przyczynić do utraty i słabego zdrowia włosów. Ściśli wegetarianie, weganie, ludzie przestrzegający ścisłych zaleceń dietetyka, jak również ci, którzy cierpią na problemy żywieniowe (jak np. anoreksja i bulimia) nie spożywają odpowiednich dziennych ilości protein. Włosy zaczynają wypadać na ogół po dwóch lub trzech miesiącach, kiedy mieszki włosowe w stanie wzrostu przechodzą w stan spoczynku (telogenu), starając się zachować stały poziom protein.

Przed dojściem do prostego wniosku, że zwiększenie poziomu protein do jak najwyższego zapobiegnie wypadaniu naszych włosów, należy przyjąć do wiadomości, że przyjmowanie zbyt dużych ilości protein spowoduje takie same problemy, jak ich niedobór. Jeśli spożycie protein wzrośnie z 15 do 201, ciało przejdzie w rodzaj ‘negatywnego balansu mineralnego’ i zacznie się zachowywać dokładnie tak samo, jakby nie dostarczano mu potrzebnej ilości protein. Dzienne spożycie protein nigdy nie powinno przekraczać 30 do 40 gramów. Badania pokazały również zależność pomiędzy ilością spożywanej soli a wypadaniem włosów. Soda z soli kuchennej utrzymuje się w tkankach skóry głowy (i reszty ciała), wstrzymując ich funkcjonowanie.

Dieta zbalansowana odżywczo nie będzie jednak zbyt pomocna w przypadku organizmu, który nie jest w stanie przetwarzać potrzebnych mu składników. Z wiekiem ciało powoli traci zdolność do przyjmowania substancji odżywczych. Dzieje się to, ponieważ żołądek nie jest w stanie produkować tak dużych ilości kwasu, jak w czasach młodości, co pokazuje zwiększona obecność gazów, zgaga i wzdęcia. Uczucie zmęczenia po posiłku pokazuje również, że proces trawienia zużywa zbyt wiele energii.

Proteiny, główny składnik włosów, są najczęściej pierwszą ofiarą złego trawienia. Odpowiednie trawienie składa się z czterech głównych etapów i zaczyna się w ustach, wraz z produkcją śliny. Ślina rozpoczyna trawienie, rozkładając węglowodany i przygotowując jedzenie dla perystaltyki, drogi przewodem pokarmowym. Wydzielanie się kwasów żołądkowych rozpoczyna się wskutek żucia.

Drugi etap ma miejsce w żołądku, przy wydzielaniu enzymów w trzustce. Enzymy te rozkładają jedzenie i są zastępowane enzymami, które można znaleźć tylko w surowym jedzeniu. Jako że Dieta zachodnia przedkłada jedzenie gotowane nad surowe, trzustka często nie jest w stanie wydzielić odpowiednich ilości enzymów już w średnim wieku, i wymaga wspomagania poprzez suplement enzymatyczny. Paradoksalnie, suplement wspomagający trzustkę osłabia ją również, uzależniając ją od siebie.

Trzeci etap to rozkład kwasu chlorowodorowego do dalszego trawienia jedzenia. Zgaga jest wynikiem niewystarczającego poziomu tego kwasu.

Kiedy jedzenie jest już niemal całkowicie przetrawione, przechodzi ono z żołądka do jelit. Etap czwarty wiąże się z bakterią acidophilus, która odgrywa ważną rolę w produkcji enzymów i przenosi enzymy do krwi. Acidophilus wspiera również system immunologiczny, koordynuje wahania poziomów hormonów, kontroluje ilości cholesterolu i jest czynnikiem zapobiegającym rakowi okrężnicy. Niestety acidophilus jest łatwo likwidowana przez wiele czynników naszej diety i kultury. Chlorowana woda z kranu, zatrucia pokarmowe i palenie to tylko niektóre z nich. Antybiotyki, których celem jest zabijanie bakterii, wypełniają to zadanie przypadkowo, równie skutecznie zabijając bakterie acidophilus. Niedobory acidophilus wspomagają wzrost szkodliwych bakterii, zatruwających krew. Klasycznymi objawami niskiego poziomu acidophilus są zwiększone wzdęcia, gazy, nieświeży oddech, trądzik, niestrawność i bóle głowy. (Produkty takie jak jogurt, miso i zakwas zawierają acidophilus, ale w tak małych ilościach, że nie mają one żadnej funkcji odnawiającej. Skoncentrowany acidophilus w sekcji chłodniczej supermarketu ze zdrową żywnością to jedyne, co może pomóc w odbudowie tych bakterii w organizmie). Wysokotłuszczowy/wysokoproteinowy skład większości zachodnich diet prowadzi do wybudowania się zapasów tłuszczu wzdłuż ścian przewodu jelitowego, co efektywnie zapobiega wchłanianiu się substancji odżywczych do krwi. Z czasem pokłady tłuszczu zwiększają się, a ciało staje się coraz bardziej pozbawione witamin i minerałów. Sprawia to, że coraz trudniej jest osiągnąć poczucie nasycenia po spożyciu posiłku.

Aby rozładować te pokłady tłuszczu, konieczne jest przyjmowanie większej ilości błonnika. Dość dobrym sposobem jest wykorzystanie Psyllium husks (łupin babki plesznik), wchodzącymi często w skład takich preparatów, jak Metamucil. Psyllium husks nadmuchują się w kontakcie z wodą i oczyszczają ściany jelit, wypychając z nich starą materię. Jako że równie skutecznie usuwają one bakterie, równolegle należy stosować suplement acidophilum. Program oczyszczający: 1 łyżka stołowa Psyllium husks zmieszana z 200 ml wody (plus kolejne 200 ml wody z acidophilus) dwa razy dziennie, można stosować do dziesięciu dni. Po tym okresie powinno wystarczyć przyjmowanie takich dawek jeden do dwóch razy w tygodniu.

Do utrzymania ciała w zdrowiu absolutnie konieczne są witaminy w odpowiednich proporcjach. Zdrowie to doskonale widać po kondycji i ilości włosów. Mimo że nie sposób zamieścić w tym artykule całego poradnika dotyczącego ogólnego zdrowia ciała, stosownym wydaje się przyjrzenie tym witaminom i minerałom, które są mocno związane z zapobieganiem wypadaniu włosów, stymulowaniem ich wzrostu i utrzymaniem ich w dobrej kondycji. Należy jednak pamiętać, że wymagania odżywcze każdego człowieka odpowiadają jego wiekowi, wadze, wzrostowi, diecie itp., więc przed wyprawą do sklepu po suplementy diety zaleca się skontaktowanie się z lekarzem albo specjalistą żywieniowym. Tutaj sugerowane będą również zmiany w diecie, które powinny jak najlepiej odpowiadać potrzebom czytelnika.


Witaminy i minerały: (najedź, i kliknij na witaminę lub minerał z poniższej listy, aby dowiedzieć się o nich więcej...)
 

  A

  - 
B kompleks

  - 
Biotyna i siarka

  - 
Niacyna (B-3)

  - 
Inostiol

  - 
B-5

  - 
L - Cysteina

  - 
C

  - 
E

  - 
Jod i cynk

  - 
Potas

  - 
Żelazo


  - 
Krzemionka


Gdzie możemy znaleźć opisywane witaminy:


A: (W naturze występuje jedynie jako karoten, który w ciele przetwarzany jest na witaminę A). Brokuły, buraki, dynia, dzika róża, jarmuż, kantalupy, kapusta, lucerna, marchew, morele, natka pietruszki, oleje z wątroby ryb, pieprz zielony i czerwony, pomarańcze, pomidory, rzeżucha, seler, słodkie ziemniaki,  szpinak (organiczny), wątróbka

B kompleks: ogórki, ciemne warzywa liściaste

B1: boćwina, buraki, mlecz (mniszek lekarski), grejpfrut, szpinak

B2: boćwina*, marchew, seler, zielony pieprz, jarmuż, pietruszka, szpinak,

B3 (niacyna): szparagi, jarmuż, rzepa, ziemniaki

B5: fasola, pyłek pszczeli, kapusta, kalafior, jajka, świeże warzywa, grejpfruty, pomarańcze, mleczko pszczele, ryby słonowodne, truskawki

B6: marchew, cytryna, gruszki, ziemniaki, szpinak

Kwas foliowy: marchew, pomarańcze, pietruszka, ziemniaki, szpinak

Biotyna: drożdże piwowarskie, ryż brązowy, kalafior, żółtka jajek, grejpfruty, nerki, sałata, wątróbka, grzyby, drożdże odżywcze, drób, owoce morza, soja, szpinak

PABA: kapusta, jajka, grzyby, drożdże odżywcze, owies, szpinak, nasiona słonecznika, pełne ziarna

Inositol: buraki, kapusta, kalafior, owoce cytrusowe, jarmuż, lecytyna, rośliny strączkowe, drożdże odżywcze, cebula, pomarańcze, pomidory, nierafinowana melasa, pełne ziarna

C: czarna porzeczka kapusta, owoce cytrusowe, zielony pieprz, jarmuż, pietruszka, pączki dzikiej róży, szpinak

L-cysteina: lucerna, jabłka, buraki, brukselka, kapusta, marchew, kalafior, porzeczki, orzechy laskowe, czosnek, chrzan, jarmuż, rośliny strączkowe, cebula, ananas



Tabela zamieszczona poniżej pokazuje wymienione wcześniej minerały i czynniki je wspierające, a także wymienia produkty, w których można te minerały znaleźć:

 

Minerał:             Warzywa i owoce:
Cynk żółtka jajek, ryby, rośliny strączkowe, grzyby, drożdże odżywcze, owies, nasiona dyni, owoce morza (zwłaszcza ostrygi), soja, szpinak, nasiona słonecznika, pomidory (surowe)
Fosfor boćwina, kapusta, marchew, winogrona, jarmuż, maliny, szpinak, mandarynki, rzeżucha
Krzemionka szparagi, kapusta, kalafior, seler, ogórki, pory, sałata, owies, cebula, pasternak, rabarbar, ryż, truskawki, nasiona słonecznika, botwina
Magnez buraki, dziki bez, endywia, cytryna, maliny
Potas awokado, banany, cytryna, drożdże odżywcze, jarmuż, mandarynki, melasa, orzechy, pietruszka, seler, słodkie ziemniaki, suszone owoce, szpinak, winogrona, ziemniaki
Siarka brukselka, ogórki, suszona fasola, żółtka jajek, rzepa
Sód buraki, marchew, seler, wiśnie, mniszek lekarski, jarmuż, brzoskwinie, pomidory
Wapń kapusta, marchew, dziki bez, jarmuż, cytryna, mandarynki, rzepa, rzeżucha
Żelazo migdały, buraki, daktyle, suszone śliwki, jajka, ryby, zielone warzywa liściaste, fasola czerwona i półksiężycowata, melasa, drób, rodzynki, pełne ziarna



Pojęcie „suplement diety” jest przez większość ludzi kojarzone z witaminami i minerałami. Jest jednak jeszcze jedna bardzo istotna klasa: niezbędne kwasy tłuszczowe (EFA, essential fatty acids). EFA uczestniczą w zachowaniu ciała, umysłu i emocji w dobrej formie, i uznawane są za niezbędne w diecie, ponieważ ciało nie produkuje ich wcale. Mniej poważne niedobory przejawiają się poprzez suchość i łamliwość włosów albo ich wypadanie, suchość skóry (również na głowie), złuszczanie, swędzenie lub łuszczycę. Zaawansowane niedobory można podejrzewać, kiedy zauważy się poczucie zmieszania, zmęczenia, osłabienia ciała, siniaki, ból i pieczenie stawów. Ostatnie badania wykazały również, że niedobory EFA prowadzą do opuchlizny gruczołów łojowych, wzmagając nadmierne wydzielanie się łoju. To z kolei prowadzi do zatykania się mieszków włosowych, niedożywienia korzeni włosów i zwiększenia się poziomu 5AR (5-alfa reduktazy; jest ona przetwarzana w DHT, ogranicza rozszerzanie się naczyń i zwiększa wypadanie włosów).

EFA można znaleźć w suplemencie w postaci oleju z wątroby dorsza, z kiełków pszenicy, z wiesiołka albo z nasion lnu. Lepiej unikać stosowania oleju z wątroby dorsza, ponieważ ilość, którą należy spożyć w celach terapeutycznych będzie tak duża, że pojawi się ryzyko przedawkowania witamin A i D.

Oleje z wiesiołka i nasion lnu są dostępne w formie kapsułek bądź w płynie. Każdy zawiera odrobinę inne kwasy tłuszczowe, więc do odpowiedniej diety powinno się włączyć oba. Normalna dawka to trzy kapsułki albo jedna łyżka stołowa każdego z nich raz dziennie. Aby wspomóc wzrost włosów i ich odbudowę, ilości te należy zwiększyć dwukrotnie: do sześciu kapsułek albo dwóch łyżek każdego raz dziennie. Jako że te kwasy tłuszczowe nie posiadają pewnych czynników wspomagających odpowiednie ich wykorzystanie przez organizm, należy je przyjmować razem z dobrym suplementem z multiwitamin i minerałów. Ważne, żeby znajdowały się tam następujące substancje: biotyna, niacyna, B-6, C, E i cynk.

Wysokie poziomy tłuszczów nasyconych, znajdujące się w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, działają przeciwko EFA, należy więc unikać przyjmowania tych suplementów w trakcie posiłków przygotowanych z udziałem takich tłuszczów. Poza tym należy unikać (inaczej osłabiona zostanie absorpcja EFA) takich czynników jak: wysoki poziom cholesterolu we krwi, nadmierne spożycie alkoholu, cukrzyca, powtarzające się infekcje wirusowe i niedobory substancji odżywczych w organizmie. Nie da się niestety uniknąć ostatniego czynniku zmniejszającego absorpcję EFA: starzenia się. Co więcej, skuteczność przyjmowanych EFA mogą też zmniejszyć wielonienasycone kwasy tłuszczowe w utwardzonych tłuszczach roślinnych (np. w margarynie i potrawach smażonych w głębokim tłuszczu). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są kluczowym czynnikiem sprzyjającym tworzeniu się w ciele wolnych rodników, a tego za wszelką cenę należy unikać. Wolne rodniki uważa się obecnie za mechanizm odpowiedzialny za przedwczesne starzenie, problemy z systemem odpornościowym i raka.
Z tego powodu zalecane jest wstrzymanie się od gotowania przy użyciu olejów roślinnych, gotowych tłuszczów do smażenia i tłuszczów zwierzęcych. Należy je zastąpić tłuszczami jednonienasyconymi, jak oliwa, olej rzepakowy albo z orzechów ziemnych. Kwasy te nie reagują z EFA i nie wspierają powstawania wolnych rodników. Być może gotowanie przy ich pomocy wymaga pewnego przyzwyczajenia do odmiennego smaku, ale oleje te są lżejsze i nie zmieniają smaku przygotowanych z ich udziałem posiłków.  

Doskonałym źródłem EFA są  ryby morskie, jak łosoś, makrela, pstrąg, śledź albo sardynki. Aby wyposażyć się odpowiednio w EFA należy w ciągu tygodnia spożywać dwa lub trzy posiłki oparte na jednej z tych ryb.

Jest wiele ziół znanych ze swoich właściwości leczniczych, poprawiania stanu skóry głowy i wspomagania wzrostu włosów. Jedno z nich, pokrzywa, zostało już w tym artykule wymienione. Ekstrakt z korzenia pokrzywy wykazał działanie zatrzymujące 5-alfa-reduktazę i odbudowujące gruczoły dokrewne. (W przypadku mężczyzn ekstrakt z korzenia pokrzywy działa również udrożniająco na gruczoł prostaty, eliminując dyskomfort związany z powiększeniem się go).
Palma Sabałowa zyskała sobie nawet lepszą reputację, niż pokrzywy. Ekstrakt pozyskany z jej owoców (Serenoa repens) skutecznie blokuje przemianę testosteronu w DHT, a także zapobiega osiadania DHT na receptorach komórkowych. Zalecane jest przyjmowanie 160mg palmy sabałowej dwa razy dziennie.

Kozieradka, Foenum graecum, jest rośliną powszechnie stosowaną w medycynie. Nasiona mają działanie odżywcze i na ogół przepisuje się je pacjentom w celu spowodowania przyrostu wagi, zwłaszcza w wypadku anoreksji. Kozieradka pomaga również powstrzymać raka wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi i może być stosowana jako lek przeciw cukrzycy. W połączeniu z tymiankiem działa jak silnie klejąca substancja, która oczyszcza ciało ze śluzu, maksymalizując metaboliczną syntezę witamin, minerałów, EFA, jak również innych ziół, co sprawia, że jej działanie jest niezastąpione w każdym programie odnowy i porostu włosów. Rozkruszone nasiona można również zmiksować z oliwą z oliwek i wmasować we włosy, aby nadać im pięknego połysku.

Poniżej zamieszczone jest zestawienie pozostałych ziół i roślin, które są skuteczne w pielęgnacji włosów. Warto zabrać ją ze sobą do lokalnego sklepu ze zdrową żywnością i zapytać dostawcy o najlepsze dostępne marki i kombinacje:

Opryszczka: łopian, cis cade, ożanka, proszek z likopodium, mech, bratek, smoła z drzewa sosnowego (dziegieć), tymianek, fiołek wonny, kora z białej wierzby

Odżywianie włosów: olejek z bazylii, kora wiśni, olejek lawendowy, pokrzywa i kora wiśni, starzec, rozmaryn

Włosy ciemne: bergamotka, goździk, jaborandi, pokrzywa, rozmaryn, szałwia lekarska, bylica boże drzewko

Włosy suche: akacja, rumianek, koniczyna, comfrey root, pierwiosnek, kwiat dzikiego bzu, melitot, kwiat pomarańczy, liść brzoskwini

Porost włosów: ciemiernik cuchnący, korzeń astragalusa, butcher’s brood, imbir i chrzan, jaborandi, liście gingko biloba, korzeń prawoślazu lekarskiego, korzeń rabarbaru, rozmaryn, krasnorosty morskie, shave grass, bylica boże drzewko, spirulina, mącznica lekarska

Wypadanie włosów: imbir i chrzan, gobernadora, shave grass, bylica boże drzewko, spirulina

Włosy cienkie: rumianek, comfrey root, kwiat pierwiosnka, kwiat dzikiego bzu, nagietek, orris root (rodzaj korzenia irysa), quassia chip, kora białej wierzby

Włosy tłuste: bergamotka, trawa cytrynowa, orris root, quassia chip, truskawki, kora białej wierzby, kora oczaru wirgińskiego

Łuszczyca: kora wierzby, rumianek, drzewo herbaciane, comfrey root, ożanka, lecytyna, bratek, papaja, krasnorosty morskie, tymianek, kora białej wierzby, bukszpan drobnolistny


PODSUMOWANIE SUPLEMENTÓW

Dla wygody podane to zostało podsumowanie najważniejszych punktów w tym rozdziale wraz z opisami wszystkich witamin, minerałów i EFA, jak również innych substancji, które dobrze z nimi współdziałają. Warto zabrać tą listę ze sobą do lokalnego sklepu ze zdrową żywnością i przeczytać etykietki na buteleczkach z suplementami diety. W razie jakichkolwiek pytań można skonsultować się ze sprzedającym. Zaskakujące, jak dużą wiedzę muszą posiadać pracownicy takich sklepów; powodem tego jest wzrastająca na zachodzie świadomość wartości leczniczej ziół i suplementów diety.

DAWKOWANIE:

Dawkowanie protein: 30 do 40 gramów dziennie (albo 15 do 20(<w zależności od diety))

Łupiny babki plesznik (zawsze przyjmowane z suplementem acidophilus):

-    program oczyszczający: 1 łyżka stołowa zmieszana z 200ml wody plus suplement acidophilus z dodatkowymi 200ml wody, dwa razy dziennie maksymalnie do 10 dni

-    program pielęgnacyjny: 1 łyżka stołowa zmieszana z 200ml wody plus suplement acidophilus z dodatkowymi 200ml wody, dwa razy w tygodniu


WITAMINY:

-    witamina A: 10000 IU dziennie

-    odpowiedni skład B-kompleks:

-    B-3 (niacyna w suplemencie B-kompleks): 50mg trzy razy dziennie

-    B3 (niacyna zażywana oddzielnie, bez chromu ani innych dodatków): dla stymulacji porostu włosów 100mg raz dziennie

-    B-5: 100mg trzy razy dziennie

-    B-6: 50mg trzy razy dziennie

-    Biotyna: 100mikrogramów trzy razy dziennie

-    Kwas foliowy: 100mikrogramów trzy razy dziennie

-    Inozytol: 100 do 200 mg dziennie

-    PABA: 100mg dziennie (przy wypadaniu włosów: 1000 do 3000mg dziennie)

-    L-cysteina: 500mg dwa razy dziennie plus 1500mg witaminy C przy przyjmowaniu każdej dawki

-    Witamina E (tylko pochodzenia naturalnego; należy unikać wersji pozyskanej z ropy): 400 do 800 IU dziennie


MINERAŁY:

-    miedź: 3mg dziennie

-    jod: 150 mikrogramów dziennie

-    żelazo: zażywać tylko po konsultacji i pod nadzorem lekarza

-    krasnorosty morskie: 500mg dziennie

-    potas: 200mg dziennie

-    selen: 30 mikrogramów dziennie

-    krzem: należy kupować tylko pochodzenia „organicznego roślinnego pozyskanego z ekstraktu wodnego”; od 10 do20mg dziennie, a dla stymulacji wzrostu włosów od 30 do 40mg dziennie

-    cynk: w formie pastylek do ssania po 5mg należy ogółem przyjmować od 15 do 50mg dziennie, w zależności od obecności metalicznego posmaku


NIEZBĘDNE KWASY TŁUSZCZOWE (EFA):

-    olejek z wiesiołka i nasion lnu: 3 kapsułki albo 1 łyżka stołowa każdego dziennie; dla stymulacji wzrostu włosów 6 kapsułek/2 łyżki każdego dziennie


DIETA DLA ODNOWY i WZROSTU WŁOSÓW

W rozdziale tym zamieszczonych zostało jak dotąd wiele istotnych informacji. Bardzo pomocnym może okazać się zestawienie ich z sugerowaną dietą dla odnowienia ciała i stymulacji wzrostu i blasku włosów. Dietę tą należy jednak stosować bardziej jak podstawę dla własnych eksperymentów, niż jako ściśle przestrzegany sposób żywienia. Dopóki spożywa się produkty wymienione w tym rozdziale, pozostaje jeszcze wiele możliwości zmiany spożywanych posiłków za każdym razem, kiedy zagraża nam nuda.


Oto kilka porad, które dobrze jest zapamiętać, planując sposób żywienia:


1.    Pić wodę, dużo wody - co najmniej szklankę na godzinę

2.    Zmniejszyć spożycie kofeiny lub całkowicie z niej zrezygnować

3.    Jeśli koniecznie trzeba posłodzić wypijany napój, wypróbować słodziki albo w ostateczności brązowy lub surowy

4.    Zmniejszyć spożycie soli kuchennej, a najlepiej całkowicie z niej zrezygnować

5.    Rozpocząć stosowanie programu oczyszczającego z łupinami babki plesznik, dwa razy dziennie przez pierwsze siedem do dziesięciu dni. Po tym okresie należy stosować odpowiednią dawkę już tylko dwa razy w tygodniu. Jednocześnie należy stosować suplement acidophilus, aby odnowić enzymy w ciele.

6.    Przestawić się na spożycie świeżych pokarmów. Gotować warzywa na parze tylko do pięciu minut. Powstrzymać się od spożywania produktów przetworzonych, zwłaszcza żelek i słodyczy.

7.    Przed przygotowaniem usuwać z mięsa wszelki tłuszcz i skóry.

8.    Przyjmować suplementy witaminowe po posiłku, chyba ze etykiety wyraźnie mówią inaczej.

9.    Zrezygnować ze spożywania tłuszczów wielonienasyconych, jak oleje roślinne, margaryna i tłuszcze zwierzęce. Gotować przy użyciu tłuszczów jednonienasyconych, jak oliwa, olej rzepakowy canola albo olej z orzeszków ziemnych. Są to oleje, które nie szkodzą działaniu EFA i nie wspierają powstawania wolnych rodników.

10.    Wegetarianie i osoby pragnące ograniczyć spożycie mięsa powinny znaleźć inne źródła protein. Łączenie ze sobą konkretnych grup produktów i gotowanie ich optymalizuje wybór np.: ziarna (płatki zbożowe, kukurydza, makaron albo ryż) powinno się łączyć z nabiałem (ser, mleko), a nasiona (sezam czy słonecznik) należy łączyć z roślinami strączkowymi.
 
11.    Odłożyć na bok książki z przepisami i eksperymentować do woli! Własnoręczne przygotowanie potrwa świetnie rozładowuje stres i daje świadomość własnej wolności i kreatywności.


 

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Łysienie Wypadanie włosów Gęste włosy Regeneracja włosów Suszenie włosów Diademy Kolory włosów Biopsja