Jesteś tutaj:

Jedzenie dla cebulek

Witaminy i minerały, które nakarmią cebulki Twoich włosów

Kilka dekad temu, kiedy rozpoczął się ruch propagujący zdrowie włosów, w artykułach na ten temat wręcz kipiało od informacji na temat efektów, jakie daje zażywanie witamin i minerałów: było to między innymi odwracanie procesu łysienia i przywracanie zdrowia włosów. W tym czasie sklepy zielarskie wypełnione były tysiącami dostępnych także dzisiaj suplementów diety. Badania wykazały jednak, że najskuteczniejszą metodą zapewniania ciału substancji odżywczych jest spożywanie soków warzywnych i owocowych. Ciało bez problemu przyjmuje soki dzięki temu, że są one bogate w enzymy wspomagające trawienie. Co więcej, niewykorzystane enzymy są przechowywane w ciele, aby później mogły być użyte przy wspomaganiu trawienia pokarmów gotowanych, które są niemalże całkowicie pozbawione takich enzymów. Jako że enzymy szybko się rozkładają, soki muszą być przygotowywane bezpośrednio przed spożyciem. Również substancje odżywcze podlegają szybkiemu procesowi rozkładu, co oznacza, że większość soków, które można kupić w sklepach, nie posiada już większej wartości odżywczej. Ponadto proces pasteryzacji, który ma zapewnić większą trwałość tych produktów, kompletnie rozkłada strukturę chemiczną enzymów.

Rośliny „wypijają” substancje odżywcze i minerały zawarte w glebie, co sprawia, że stają się doskonałym źródłem tych składników. Sok – kiedy składa się z wody, substancji smakowych, pigmentów, enzymów, witamin, minerałów i substancji odżywczych – odżywia ciało przy pomocy substancji wspomagających leczenie, dających energię i optymalizujących funkcje mieszków włosowych, organów i tkanek, włączając w to skórę głowy i włosy.
Jako że celem picia soków ma być dostarczenie do naskórka w skórze głowy substancji odżywczych przy pomocy układu krwionośnego, najczęściej polecanym z warzyw jest marchew. Sok marchwiowy zawiera większość minerałów niezbędnych dla ciała, a poza tym jest bogaty w żelazo, potas, krzem i siarkę. Jego zasadowe właściwości balansujące wzmacniają system nerwowy i stymulują gruczoły dokrewne do wydzielania hormonów potrzebnych korzeniom włosów.
Ogórek i sałata wspomagają sok marchwiowy, ponieważ posiadają one duże ilości krzemu i siarki. Ogórek zawiera również witaminę A, B-kompleks, wapń, magnez, fosfor, potas i siarkę. Obecność sody w ogórku i sałacie utrzymuje wapń w stałym roztworze, dopóki nie zostanie on wykorzystany przez ciało.

Pokrzywy są doskonałym dodatkiem do soków, ponieważ są one w znacznym stopniu nasycone żelazem, potasem i krzemem, a do tego posiadają witaminy A i C i siarkę.
Poleca się także regularne spożywanie soku ze szpinaku, który wspomaga wzrost i odnawianie się struktury włosów. Sok ten często spożywa się w połączeniu z sałatą albo marchwią. Co do szpinaku można mieć jednak dwa zastrzeżenia: zawiera on duże ilości kwasu szczawiowego, więc powinny go unikać osoby, które w przeszłości cierpiały na kamienie nerkowe (to samo tyczy się rabarbaru). Szpinak nieuprawiany organicznie jest zyskał sobie również złą sławę z powodu zdolności przechowywania pestycydów.
Zdrowy wzrost włosów przynajmniej częściowo zależy od wzbogaconych o siarkę aminokwasów. Nie dziwi więc fakt, że już w starożytnym Rzymie wierzono, że rzeżucha doskonale się nadaje do leczenia łysienia, jako że jest to drugie po rzodkiewce źródło najwyższej ilości siarki. Rzeżucha zawiera również witaminy A, C, B-1, kwas foliowy, biotynę, B-3, kwas pantotenowy, jak również wapń, żelazo, potas, sodę i cynk. Jest to również jedno z najlepszych źródeł jodu. Rzeżucha ma niezwykle wyrazisty smak, zaleca się więc wyciskanie soku z garści rzeżuchy, 4 lub 5 marchewek, odrobiny natki pietruszki, jednej czy dwóch łodyg selera i być może ciemnozielonej sałaty. (Nie poleca się łączenia rzeżuchy i szpinaku, ponieważ taka kombinacja uważana jest za okropną w smaku).
Bogata w proteiny lucerna – roślina, nie kiełki – była ceniona już przez Arabów, którzy nazwali ją „Al Falfa”, co można przetłumaczyć jako „ojciec wszystkich poods”. Jej skład odżywczy jest tak bogaty, ponieważ korzenie lucerny sięgają głęboko pod powierzchnię ziemi, pobierając stamtąd minerały niedostępne, ze względu na głębokość, dla większości innych roślin. Wypełniona witaminą A, biotyną, inozytolem, PABA, wit. C, D i E, posiada też bardzo duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, jak również siarki. Duże ilości zawartego w niej chlorofilu wspomagają oczyszczanie krwi i budowę czerwonych krwinek. Co więcej, lucerna jest źródłem ośmiu enzymów, które działają, metabolizując i wchłaniając substancje odżywcze. Lucernę można kupić w formie suplementu diety w większości sklepów ze zdrową żywnością; powinno się zażywać sześć do dziesięciu tabletek dziennie.
Poniżej znajduje się lista witamin wraz z warzywami i owocami, w których można je znaleźć:
                   
A: (W naturze występuje wyłącznie jako karoten, przekształcany przez ciało w witaminę A) lucerna, morele, buraki, brokuły, kantalupa, marchew, kapusta, seler, oleje z wątroby ryb, papryka zielona i czerwona, jarmuż, pietruszka, pomarańcze, dzika róża, szpinak, patat, pomidory, kabaczki, rzeżucha
B-1: Boćwina, buraki, marchew, mniszek lekarski, grejpfrut, szpinak
B-2: Boćwina, marchew, seler, papryka zielona, jarmuż, pietruszka, szpinak, brukiew
B-3 (niacyna): szparagi, jarmuż, pietruszka, ziemniaki
B-5: fasola, pyłek pszczeli, kapusta, kalafior jajka, świeże warzywa, grejpfrut, pomarańcze, mleczko pszczele, ryby słonowodne, truskawki
B-6: Marchew, cytryna, gruszki, ziemniaki, szpinak
Biotyna: chmiel piwowarski, ryż brązowy, kalafior, żółtko jajka, grejpfrut, nerki, sałata, wątroba, grzyby, drożdże odżywcze, drób, owoce morza, szpinak, soja
C: czarna porzeczka, kapusta, owoce cytrusowe, papryka zielona, jarmuż, pietruszka, dzika róża, szpinak
E: tłoczone na zimno oleje roślinne, zwłaszcza z kiełków pszenicy
Inozytol: buraki, kapusta, kalafior owoce cytrusowe, jarmuż, lecytyna, rośliny strączkowe, drożdże odżywcze, cebula, pomarańcze, pomidory, nieprzetworzona melasa, pełne ziarna
Kwas foliowy: marchew, pomarańcze, pietruszka, ziemniaki, szpinak

style="font-size: small;">
Poniżej znajduje się lista minerałów wraz z warzywami i owocami, w których można je znaleźć:


Fosfor: boćwina, kapusta, marchew, winogrona, jarmuż, maliny, szpinak, mandarynki, rzeżucha
Magnez: buraki, jagody dzikiego bzu, endywia, cytryna, maliny
Potas: seler, mniszek lekarski, winogrona, jarmuż, cytryna, pietruszka, ziemniaki, szpinak, mandarynki i większość zielonych warzyw liściastych
Sod: buraki, marchew, seler, wiśnie, mniszek lekarski, jarmuż, brzoskwinie, pomidory
Wapń: kapusta, marchew, jagody dzikiego bzu, jarmuż, cytryna, mandarynki, brukiew, rzeżucha

Cynk:
jabłka, szparagi, marchew, jarmuż, sałata, gruszki, szpinak, pomidory
Jod: pomarańcze, szpinak
Mangan: morele, sałata zielona, jarmuż, pomarańcze, szpinak
Miedź: szparagi, czarna i czerwona porzeczka, jarmuż, ziemniaki

Przygotowanie świeżych soków jest stosunkowo proste. Wszystko, czego potrzeba, to dobra sokowirówka (dostępna w większości sklepów z AGD i supermarketów) i produkty dobrej jakości. Zamieszczone poniżej porady z pewnością pomogą w stworzeniu soków, które będą przepyszne, a zarazem korzystne dla zdrowia włosów:
-    jeśli to możliwe, korzystaj z produktów uprawianych ekologicznie. Jeśli nie są one dostępne, zakupione produkty najlepiej jest obrać ze skórki, co usunie pestycydy
-    umyj produkty przed wyciskaniem soku. Usuń części nadpsute i spleśniałe
-    nie używaj skórek z pomarańczy ani grejpfrutów, ponieważ zawierają one substancje, które spożywane w dużych ilościach mogą być toksyczne
-    obieraj również kiwi, papaję i inne owoce tropikalne, jako że uprawiane są one w krajach, gdzie najczęściej legalne jest jeszcze stosowanie rakotwórczych pestycydów
-    usuń wszystkie pestki i nasiona zawierające cyjanek (pestki cytryny, limetki, melona i winogron są pod tym względem w porządku)
-    nie używaj zielonych części marchwi ani rabarbaru, ponieważ są one toksyczne. Liście i łodygi większości innych roślin są w porządku. Nie poleca się jednak stosowania liści selera – są gorzkie w smaku.
-    Większość produktów trzeba będzie pokroić w paski albo rozdrobnić tak, żeby pasowały do sokowirówki
-    Produkty o niskiej zawartości wody nie nadają się do wyciskania, więc ich nie używaj. Banany i awokado to świetne przykłady owoców, z których nie robi się soków.
-    Odpowiednia do spożycia porcja soku to około 250ml. Aby zachować jak najlepszą wartość odżywczą, wyciskaj sok tuż przed jego wypiciem. Robienie soku zbyt wcześnie rozkłada enzymy i inne substancje odżywcze.

Poniżej znajdują się przepisy na soki warzywne i owocowe, które mają najskuteczniejsze działanie w dziedzinie stymulacji wzrostu i zdrowego rozwoju włosów. Można je śmiało zmieniać albo dodawać nowe składniki. I uwaga, jeśli nie mamy ochoty na wypicie całej porcji, wmasujmy ją we włosy!

Podstawowy przepis na sok dla wzrostu włosów

2 liście ciemnozielonej sałaty
garść lucerny
4-5 marchewek

Przepis na odnawiający sok z rzeżuchy

Garść rzeżuchy
½ garści natki pietruszki
4-5 marchewek
2 łodyżki selera
½ szklanki posiekanego kopru włoskiego
½ jabłka

Przepis na stymulujący sok z imbiru
Półcentymetrowy plasterek korzenia imbiru
½ jabłka
4-5 marchewek

Przepis na silnie działający sok z potasem
Garść natki pietruszki
Garść szpinaku
Garść lucerny
2 łodyżki selera
4-5 marchewek

Przepis na sok z cynkiem
1 nektarynka
1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
¼ szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki stołowe kiełków pszenicy albo
1 łyżka stołowa psyllium husks

Przepis na sok z cynkiem i skórką cytryny
1 pomidor
2 duże marchewki
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Wypadanie włosów Łysienie Utrata włosów Suche włosy Farbowanie włosów Gnidy Wąs Grzybica