Jesteś tutaj:

Jakie zioła znajdują zastosowanie w leczeniu włosów i kosmetyce

Zioła nie tylko wspaniale pachną, ale są niezwykle ważne dla naszego zdrowia i urody. Kosmetyki z dodatkiem ziół stosowano już w starożytności. Także nasze prababki wiedziały doskonale, które zioła i w jaki sposób należy stosować, aby mieć piękną cerę i zdrowe, puszyste włosy. Dziś również zioła znajdują zastosowanie zarówno w leczeniu chorób skóry i włosów, jak i w ich pielęgnacji. W dermatologii używa się ich najczęściej w postaci naparów, odwarów i wyciągów do leczenia wewnętrznego i miejscowego. W kosmetyce stosowane są w maseczkach, kataplazmach, okładach, jako składniki płynów do pielęgnacji twarzy i włosów oraz kremów, mydeł, dezodorantów i wielu innych preparatów służących higienie i pielęgnacji urody.

Włosy i skórę można pielęgnować oraz leczyć ich schorzenia także przez spożywanie potraw z dodatkiem ziół. Jest to znany od dawna, prosty i skuteczny sposób. Już po dwóch tygodniach intensywnego stosowania odpowiednich ziół skóra staje się jędrna, elastyczna, dobrze ukrwiona i odżywiona. Podobnie z włosami - stają się mocniejsze, puszyste i nabierają połysku. Warto spróbować przeprowadzić taką kurację. 

Jakich ziół należy używać w „kuracji piękności" - podpowiada Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka. Jej autor wyodrębnił grupę ziół zdrowej skóry i silnych włosów*.

Ich zadaniem jest:
•  poprawa odporności organizmu,
•  uzupełnienie organizmu w mikroelementy, witaminy, białka i inne związki zapobiegające
    i wspomagające leczenie chorób skóry i włosów,
•  poprawa przemiany materii,
•  przechwytywanie wolnych rodników oraz usuwanie toksyn (np. metale ciężkie) ze skóry i włosów.

Należą do nich: bobrek trójlistkowy, hyzop, ostrożeń warzywny, lukrecja gładka, rzepik, sosna zwyczajna, werbena, anyż biedrzeniec, drapacz lekarski (bernardynek), jeżówka wąskolistna, nostrzyk żółty, bylica boże drzewko, szałwia lekarska, ruta zwyczajna, fiołek trójbarwny, stokrotka, jemioła, nieśmiertelnik żółty, szanta, boża trawka, kasztanowiec, nagietek lekarski, goździki, głóg, skrzyp polny, brzoza, kardamon, papryka (czerwona, zielona) - płatki.

Na bazie tych ziół przygotowano mieszankę przyprawową o nazwie DELIKATNA*. W jej skład wchodzą: fiołek trójbarwny, sosna, jemioła, kocanka piaskowa, drapacz lekarski, szałwia, szanta.

W Diecie Funkcjonalnej zarówno pojedyncze przyprawy, jak i DELIKATNĄ, dodaje się do: nabiałów, serów, jaj, przetworów mlecznych, lekkich zup, chudych mięs, potraw z drobiu itp. Zioła te można także pić jako herbaty. Pomagają w terapii przede wszystkim takich schorzeń, jak afty, bielactwo, brodawki, czyraki, wypryski, trądzik, grzybice, egzema, skazy, łupież, łysienie, inne choroby włosów, a także nadmierna potliwość, świąd skóry, zapalenie łojotokowe skóry.

Dieta Funkcjonalna zaleca dodawanie do potraw ziół o różnorodnym smaku i składzie. Zachęca do eksperymentowania, zmieniania co jakiś czas przypraw dodawanych do potraw. W ten sposób dostarcza się organizmowi pełną gamę mikroelementów i innych cennych dla zdrowia i urody składników.

Oczywiście potrawy, do których dodajemy ziołowe przyprawy leczące, powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. A zatem powinny być bogate w białko, witaminy, węglowodany i inne cenne składniki odżywcze.

Przyprawy ziołowe powinny dobrze komponować się z tzw. posiłkiem bazowym.
Oto propozycje:

Surówki i sałatki - pasują w zasadzie wszystkie przyprawy.

Zupy - miodownik (melisa), oman wielki, jemioła, jałowiec, bazylia, kasztanowiec, lwie serce, papryka, fiołek trójbarwny.

Sosy - miodownik (melisa), oman wielki, jemioła, jałowiec, boża trawka, hyzop, boże drzewko.

Ryby - szałwia, werbena, melisa, draganek.

Owoce morza - bazylia, ruta zwyczajna, szałwia lekarska, lwie serce, dziewanna.

Drób - werbena, rozmaryn, ruta zwyczajna, fiołek trójbarwny.

Pozostałe mięsa - bobrek trój listkowy, jemioła, rozmaryn, mięta, dziewanna, jałowiec, barwinek pospolity.

Nabiał - melisa, szałwia lekarska, fiołek trójbarwny, sosna zwyczajna, werbena, lwie serce, kasztanowiec, nagietek lekarski, ruta zwyczajna.

Marynaty -jałowiec.

Alkohole - mięta, miodownik, nagietek.

Oczywiście, każdy z nas ma własne upodobania smakowe, dlatego przy doborze przypraw kierujmy się swoimi preferencjami kulinarnymi. Pamiętajmy jednak o tym, że zioła dodaje się do potraw z umiarem z dwóch powodów. Po pierwsze, by potrawa nie zatraciła swego właściwego smaku i zapachu. Po drugie, aby zbyt wielka dawka przypraw nie była szkodliwa dla zdrowia (zgodnie z zasadami homeopatii leczymy się niewielkimi dawkami leku). 

Wiele ziół zalecanych przez Dietę Funkcjonalną można nie tylko dodawać do potraw, wypijać w postaci naparów, odwarów i herbat, ale także stosować do użytku zewnętrznego, np. kwiat nagietka, stokrotki, bylicę boże drzewko, rzepik, szałwię, jałowiec, werbenę, nostrzyk żółty, rutę, liście pokrzywy, brzozy, kaliny koralowej itp.

Zioła można stosować zewnętrznie jako:
• ekstrakt do przemywania, płukania włosów,
• mokry okład do przykładania na zmienione chorobowo miejsce (w postaci płynu lub gorącej
  papki ziołowej),
• dodatek do kąpieli,
• nalewkę alkoholową do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego na skórę.

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Wypadanie włosów Łysienie Utrata włosów Gęste włosy Strzyżenie włosów Mieszki włosowe Kształt głowy Higiena