Jesteś tutaj:

Dieta przy chorobach skóry głowy


Łupież

Prawdziwy łupież to rodzaj grzybicy skóry głowy, który powodowany jest przez drożdżaki np. drobnoustroje chorobotwórcze Pityrosporum Ovalum. W jego leczeniu stosuje się miejscowo działające środki przeciwgrzybicze np. szampony z ketokonazolem. Łupież częściej pojawia się u osób z włosami przetłuszczającymi się, w momencie gdy higiena włosów jest utrudniona. Łatwiej atakuje również gdy odżywiamy się jednostronnie i niedoborowo. W dodatku, zakażenia grzybicze łatwiej rozwijają się, gdy dieta zawiera cukier i produkty słodzone, jak również słodkie owoce, słodzone napoje i soki, produkty z oczyszczonej, białej mąki a szczególnie alkohol.

Jeżeli leczymy łupież, korzystnie jest ograniczać te produkty przez co najmniej kilka tygodni. W trakcie kuracji korzystne jest także częste jedzenie warzyw i ziół bogatych w witaminę C oraz polifenole roślinne – takich jak np. kiełki, papryka, brokuły, czosnek, cebula, pomidory, kapusta, brukselka, kalafior, chrzan, nać pietruszki, rozmaryn, tymianek. Warto również pić naturalne soki z żurawin czy aronii - bez cukru, ewentualnie rozcieńczone wodą. Wprowadzić należy zróżnicowaną i zbilansowaną dietę, która będzie dostarczać optymalnych ilości związków siarki, cynku, witamin A, H, C i E, oraz witamin grupy B.

Jeżeli pojawianiu się białych punkcików na włosach towarzyszy przesuszenie i swędzenie skóry głowy – przyczyna  może być inna: łupież często mylimy bowiem z łuszczeniem się naskórka - co nie jest chorobą samą w sobie. Przesuszenie i łuszczenie się skóry głowy może być spowodowane przez niedobór takich składników jak tłuszcze roślinne (oleje, oliwa, tłuszcze orzechów i pestek np słonecznika), woda, a także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A i E. Dotyczy to zwłaszcza osób odchudzających się, ponieważ większość popularnych diet zakłada ograniczenie węglowodanów prostych i tłuszczów Wykluczenie tłuszczu roślinnego podczas diety to jednak podstawowy błąd, który może spowodować wiele przykrych konsekwencji, dlatego wszelkie dietetyczne zamiary lepiej uprzednio konsultować ze specjalistą.

Grzybica

Zakażenia grzybicze mogą dotyczyć nie tylko skóry głowy. Czasem zdarza się że naturalna mikroflora jelitowa jest na tyle osłabiona, lub wyniszczona kuracjami antybiotykowymi, że w przewodzie pokarmowym zaczynają masowo osiedlać się grzyby. Objawy są niespecyficzne, takie jak zmiana rytmu wypróżnień, biegunki, bóle, zmęczenie. Ponieważ mikroflora odżywia i osłania jelito- jej brak może być przyczyną zaburzenia wchłaniania składników odżywczych.

Jeżeli tak się stanie – mogą ucierpieć na tym również włosy. Jeżeli zostanie u nas zdiagnozowana kandydoza (czyli choroba spowodowana kolonizacją organizmu przez grzyby Candida), oprócz terapii zaleconej przez lekarza – musimy także zmienić dietę. Wykluczeniu podlegają produkty takie jak: cukier i wszystkie produkty go zawierające, słodkie owoce i soki, grzyby, drożdże (również te w chlebie), napoje słodzone, sery pleśniowe, produkty z oczyszczonej, białej mąki, słodkie mleko i alkohol. Pewnemu ograniczeniu podlegają także ziemniaki, oraz pełnoziarniste mąki.

Podobnie jak w przypadku terapii łupieżu, korzystne będzie jedzenie warzyw i ziół – takich jak np. kiełki, papryka, brokuły, czosnek, cebula, pomidory, kapusta, brukselka, kalafior, chrzan, nać pietruszki, rozmaryn, tymianek. Podstawą diety powinny stać się kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna) oraz różnorodne warzywa. Nie wolno też zapominać o tłuszczach roślinnych (oliwa, olej rzepakowy i lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, nasiona lnu i sezamu). Pomagają naturalne soki z żurawin czy aronii - bez cukru, ewentualnie rozcieńczone wodą oraz świeży imbir dodawany np. do letniej herbaty.


Łuszczyca

Łuszczyca to choroba zapalna skóry objawiająca się powstawaniem wysiewów różnej postaci na skórze ciała. Powodem jej występowania są defekty działania układu odpornościowego, prawdopodobnie uwarunkowane w dużej mierze genetycznie.

Niestety nie ma dowodów na to, że dieta jest w stanie skutecznie leczyć tą chorobę, ale zastosowanie produktów żywnościowych o działaniu przeciwzapalnym, może częściowo złagodzić objawy i wspomóc zasadniczą terapię. Żeby zmniejszać stan zapalny w organizmie, należy codziennie spożywać tłuszcze roślinne – oliwę z oliwek, olej lniany (tylko na surowo). Warto często jadać orzechy i migdały, a także ziarna lnu i sezamu.

Dietę należy też wzbogacić w takie produkty jak otręby owsiane, zarodki pszenne i kiełki roślin (np. soczewicy, rzeżuchy, fasoli, lucerny). Podstawą diety powinny być kasze, brązowy ryż i makarony z pełnego ziarna. W małych ilościach potrzebne są produkty białkowe, takie jak chude mięso z drobiu, jaja, nabiał.

Ważne jest spożywanie ryb, tych tłustych bogatych w kwasy tłuszczowe n-3 (czyli npo śledzie, łososie, halibuty, makrele). Unikamy jednak ryb smażonych i wędzonych, gdyż tracą wartości odżywcze. Nie można zapomnieć o warzywach, ziołach i owocach. Najlepsze dla osób cierpiących na łuszczycę będą owoce jagodowe (aronie, żurawiny, jagody, truskawki, maliny, winogrona), warzywa kapustne i krzyżowe (kapusta, brokuły, kalafior, brukselki), cebulowe(cebula, dymka, szczypior, czosnek) i inne – szczególnie bogate w witaminę C jak pomidory, papryka, natka pietruszki. Korzystne jest też spożywanie warzyw zielonych takich jak roszponka, szpinak, rozmaite sałaty a także ziół i przypraw – rozmarynu, tymianku, bazylii, oregano, mielonej papryki, pieprzu, imbiru.


Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Łysienie Wypadanie włosów Suche włosy Łysienie plackowate Końcówki włosów Cebulka włosa Fryzury Diademy