Jesteś tutaj:

Co jeść aby mieć piękne włosy

Dbanie o włosy jest jednoznaczne z dbaniem o to, by w codziennym pożywieniu znalazły się produkty bogate w witaminy i minerały.

KRZEM - organizm potrzebuje 20-30 mg krzemu dziennie. Większej dawki wymagają kobiety w ciąży, osoby po operacjach kostnych oraz ludzie starsi, gdyż ilość tego pierwiastka w narządach maleje z wiekiem. Krzem wzmacnia włosy, a także przyspiesza ich wzrost. Znajdziemy go w płatkach owsianych, pietruszce, rzodkwi, burakach, ogórkach, kalafiorach, szparagach, pomidorach, pieczarkach, oliwkach, szczypiorku, czosnku, otrębach, ryżu, soi, pestkach słonecznika, ciemnym pieczywie, cebuli i porach.

CYNK - niezbędny jest do zachowania włosów w dobrej kondycji. Niedobór tero minerału może nawet powodować łysienie! Duże ilości cynku znajdziemy w rybach i owocach morza, zwłaszcza śledziach i ostrygach, roślinach strączkowych - grochu, bobie, fasoli, otrębach i kiełkach pszenicy, orzechach, migdałach, pestkach dyni i w żółtym serze.

AMINOKWASY SIARKOWE - są niezbędnym budulcem, dzięki któremu włosy są zdrowe i gęste. Znajdują się one głównie w białkach zwierzęcych - mięsie, rybach, jajkach i nabiale. Bogatym ich źródłem są potrawy z żelatyną, również galaretki owocowe. 

ZWIĄZKI SIARKI - korzystnie wpływają na wzrost i strukturę włosów. Występują w cebuli, czosnku, szczypiorku, porach i kapuście.

ŻELAZO -jego niedobór wpływa na wypadanie włosów oraz sprzyja powstawaniu wielu schorzeń. Dobrym źródłem pokarmowym żelaza są: wątroba wieprzowa, ostrygi, mięso kurczaka i indyka, suszone owoce, zielone warzywa liściaste i fasola.

MAGNEZ - wpływa korzystnie na kondycję włosów. Bogatym źródłem tego pierwiastka są otręby pszenne, zboża, zielone warzywa liściaste, mleko, mięso, fasola, banany, morele, ligi, orzechy. Bezspornie wiadomo, że na kondycję włosów wpływają również witaminy z grupy B,, a także A, C i E. Odżywiają one włosy i sprawiają, że te nabierają pięknego połysku.

WITAMINY Z GRUPY B - są obecne zarówno w warzywach i owocach, jak i mleku oraz jego przetworach, jajkach, pełno ziarnistych produktach zbożowych, chudym mięsie oraz rybach. Szczególnie zasobne w witaminy z grupy B są warzywa zielono listne i strączkowe.

WITAMINA A - znaczne ilości tej witaminy są w pomarańczach oraz warzywach i owocach o żółtej barwie, a także warzywach o ciemnozielonych liściach. Bogatym jej źródłem jest leż pełnotłuste mleko, masło, jajka, mięso i podroby.

WITAMINA C - wyjątkowo bogate w nią są owoce cytrusowe, papryka oraz owoce dzikiej róży. Zasobnym jej źródłem s;| lal i truskawki, jagody, porzeczki. Mają jej sporo pomidory, i tul i ziemniaki i warzywa o zielonych liściach.

WITAMINA E - występuje w olejach roślinnych, ziarnie zbóż, kiełkach zbożowych, ziarnie soi, warzywach, orzechach   podrobach i jajkach.

Całodzienne posiłki powinny zawierać odpowiednią ilość białka i aminokwasów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te składniki pożywienia nie tylko same w sobie są leczące, ale także wspomagają dobroczynne działanie na włosy witamin A i E.

NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE - ich niedobór sprawia, że włosy robią się matowe, może też prowadzić do łysienia i łysienia plackowatego. Występują w rybach, tranie, roślinach liściastych, siemieniu lnianym, olejach.

W diecie polepszającej stan włosów należy ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i węglowodanów oraz potraw ostrych, mocnej kawy, herbaty i alkoholu.

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Wypadanie włosów Łysienie Łysienie plackowate Suche włosy Pielęgnacja włosów Ciąża Cięcie stożkowe Hormony