Jesteś tutaj:

Kondycja włosów przy pogorszonym trawieniu i wchłanianiu

To oczywiste, że w momencie, gdy nie dostarczamy włosom prawidłowej ilości składników odżywczych – zaczynają one gorzej wyglądać, wypadać czy łamać się. Co jednak wtedy, gdy staramy się utrzymać zbilansowaną dietę, a tymczasem obserwujemy pogarszającą się kondycję włosów, matowienie, wypadanie, utratę sprężystości i blasku..

Być może przyczyna tkwi w złym przyswajaniu składników odżywczych a nie w ich zbyt małej ilości. Poniżej zostały omówione trzy przykłady stanów chorobowych które mogą być tego powodem.

Zespół złego wchłaniania– to stan gdy pogorszone jest wchłanianie niektórych, lub wszystkich składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Wywołać go może wiele czynników. Do najważniejszych należą: niedobór enzymów trawiennych, niektóre schorzenia trzustki, przewlekłe zapalenia jelit (np. choroba Cohna czy wrzodziejące zapalenie jelit), celiakia, stan po niektórych operacjach przewodu pokarmowego, wady wrodzone, przetoki jelitowe, popromienne zapalenie jelit, niektóre infekcje. Problemy w wchłanianiem następują, gdy pokarm nie może być właściwie strawiony, gdy pasaż jelitowy jest zbyt szybki (biegunka albo za krótkie jelito), lub gdy struktury jelita są tak zniszczone, że nie mogą należycie spełniać swojej funkcji. Gdy niedobory składników nie mogących się wchłonąć i przyswoić stają się przewlekłe – chory zaczyna czuć osłabienie, pogorszenie koncentracji i wydolności fizycznej, mogą wypadać włosy, gorzej wygląda skóra, częste są kurcze mięśni. Aby usunąć przyczynę, trzeba jednak przeprowadzić szczegółową diagnostykę i poddać się odpowiedniemu leczeniu. Ważna jest także dieta bogata w witaminy i składniki mineralne, aby chory mógł możliwie szybko wrócić do formy i żeby choć trochę zmniejszyć niedobory jeszcze w trakcie leczenia. W szczególnych wypadkach lekarz może zalecić przyjmowanie suplementu składników odżywczych. W niektórych schorzeniach, pomocna jest specjalna dieta terapeutyczna, wspomagająca leczenie i poprawiająca komfort życia chorego. Dotyczy to na przykład celiakii, czy chorób zapalnych jelita.

Celiakia – jest to inaczej nietolerancja glutenu, czyli białka występującego w zbożach (pszenica, żyto, jęczmień, w mniejszym stopniu także owies). W wyniku nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego, dochodzi do ciągu reakcji, których skutkiem jest uszkodzenie struktury kosmków jelitowych, oraz zmniejszenie wydzielania enzymów trawiennych w komórkach jelit. W miarę trwania choroby, trawienie i wchłanianie pogarsza się. Upośledzona bywa też motoryka jelit, częste są biegunki. Ma to wpływ na ogólny stan chorego – pojawia się apatia, zmęczenie, wypadanie włosów, ból brzucha, trudności ze snem i koncentracją. Jedynym wyjściem jest całkowita rezygnacja ze spożywania glutenu zbożowego, we wszystkich jego formach, oraz unikanie produktów które mogą zawierać niewielkie ilości glutenu (np. niektóre słodycze, sosy, koncentraty zup i deserów, dania gotowe, konserwy i wiele, wiele innych). Chory musi spożywać bezglutenowe pieczywo, makarony i wypieki. Można używać ryżu, kaszy gryczanej i mąki kukurydzianej. Dieta początkowo może wydawać się trudna do wprowadzenia, dlatego warto skorzystać z pomocy dietetyka który wyjaśni czego unikać i podpowie co jeść, by wrócić do formy. Kilka-kilkanaście tygodni doświadczenia w komponowaniu swojej diety spowoduje, że dalsze życie z tą chorobą będzie już łatwiejsze.

Zespół drażliwego jelita – coraz częściej występująca w naszych czasach, dość tajemnicza jednostka chorobowa. Nie do końca wiadomo co ją powoduje. Jest to stan przewlekły, gdzie zmienia się rytm wypróżnień (często występują zaparcia, biegunki lub oba zaburzenia występują naprzemiennie). Charakterystyczne są też bóle brzucha – szczególnie w podbrzuszu i lewym dole biodrowym, gazy, wzdęcia, uczucie przelewania w przewodzie pokarmowym, częste oddawanie moczu, zmęczenie i bóle głowy, widoczne pasma śluzu w kale. Diagnozuje się ją, wykonując szereg badań i wykluczając inne jednostki chorobowe o podobnym przebiegu. Zwraca się uwagę, że zespół ten występuje częściej u osób nerwowych, podatnych na niepokój, depresję, stany lękowe.

Chorzy, u których często występują biegunki mogą obserwować u siebie objawy typowe dla zespołu złego wchłaniania – czyli pogorszenie stanu ogólnego oraz kondycji włosów, skóry, paznokci. Dieta w przypadku zespołu drażliwego jelita jest dość skomplikowana, ponieważ opiera się na indywidualnej tolerancji chorego. Najpierw należy ustalić czy choroba przybrała postać biegunkową, zaparciową czy mieszaną. Następnie wprowadzić modyfikację dietetyczną, odpowiednią dla każdej z nich i testować różne produkty spożywcze pod kątem nasilania dolegliwości. Zdarza się bowiem że pacjenci reagują gorzej na zupełnie inne produkty, z nadmierna eliminacja produktów z diety „na wszelki wypadek”, jest bezcelowa i zmniejsza możliwości optymalnego jej zbilansowania. Początki dietoterapii bywają ciężkie, ale z czasem pacjent uczy się jakie pożywienie najbardziej mu służy i dobrze wie czego ma unikać, by nie pogarszać swojego stanu.

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Łysienie Wypadanie włosów Wzrost włosów Gęste włosy Łysienie mężczyzn Mężczyźni Hormony Łupież