Jesteś tutaj:

Czy zielone warzywa są najzdrowsze?

  - Zobacz mój profil

Agata Lewandowska

Dietetyk

Często mówi się o tym, że warzywa możemy podzielić na grupy kolorystyczne. Są warzywa zielone, czerwone i żółte. Podobno najzdrowsze są te zielone. Czy spożywając je również wzmacniam włosy i dbam o ich dobrą formę?

Agata:

Rzeczywiście, odpowiednia dieta może znacząco wpłynąć na stan naszych włosów. Matowe i zniszczone włosy możemy ratować, poza stosowaniem odpowiednich kosmetyków na zewnątrz, dostarczaniem odpowiednich składników od wewnątrz. Przyjęcie założenia, że to zielone warzywa najbardziej poprawią stan naszych kosmyków, jest dobrym tropem. Warto sięgać po produkty zawierające krzem, który zapobiega rozdwajaniu i łamaniu włosów oraz przyspiesza ich wzrost. Najlepszym źródłem tego pierwiastka są zioła, a przede wszystkim: skrzyp, pokrzywa, podbiał i rdest. Magnez (poprawiający elastyczność) można dostarczyć do organizmu, jedząc warzywa strączkowe. Aby podnieść poziom żelaza (zapobiegającego wypadaniu) należy sięgnąć po dania, które zawierają w swoim składzie szpinak. Ważnym składnikiem budulcowym włosa jest wapń, którego źródłem mogą być brokuły i jarmuż.

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Wypadanie włosów Łysienie Utrata włosów Regeneracja włosów Pielęgnacja włosów Włosy Naskórek włosa Hormony