Jesteś tutaj:

W jakich produktach jest najwięcej biotyny i czy może ona zastopować wypadanie włosów?

  - Zobacz mój profil

Agata Lewandowska

Dietetyk

Wydaje mi się, że zaczynam łysieć. Od dwóch tygodni moje włosy stały się delikatniejsze i jakby rzadsze. Zaczęłam więc przeszukiwać internet w poszukiwaniu informacji na temat tego, co może być przyczyną nadmiernej utraty włosów. Znalazłam kilka artykułów wskazujących na złą dietę. Tam również było napisane, że za wypadanie włosów odpowiedzialna jest biotyna. W jakich produktach występuje ona w największej ilości i czy spożywanie ich może zastopować wypadanie włosów?

Agata:

Biotyna to witamina, której niedobór może być przyczyną dolegliwości takich jak łojotok, łupież, łuszczenie skóry. W pewnym stopniu może on też powodować wypadanie włosów.

Biotyna jest syntezowana w ludzkim przewodzie pokarmowym, ale dostarczamy jej także z pożywieniem. Występuje w żółtkach, warzywach strączkowych (groch, fasola, cieciorka, soja, soczewica), wątrobie wołowej, grzybach, drożdżach piwnych, czekoladzie prawdziwej i orzechach ziemnych.

Zamiast jednak skupiać się na tej jednej witaminie, proponuję gruntowne zrewidowanie swojej diety pod kątem ewentualnych zaniedbań i wykonanie podstawowych badań lekarskich w celu wykluczenia np. anemii czy niedoczynności tarczycy. Być może warto także odwiedzić dermatologa.

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Łysienie Wypadanie włosów Utrata włosów Przedłużanie włosów Elektryzowanie włosów Naskórek włosa Gnidy Cebulka włosa