Jesteś tutaj:

Małże i ostrygi na zdrowe włosy

  - Zobacz mój profil

Agata Lewandowska

Dietetyk

Dowiedziałam się, że najlepszym źródłem cynku są małże i ostrygi. Podobno dzięki nim włosy wyglądają zdrowo i są mocne. Czy jedna porcja tych produktów raz w tygodniu, pozwoli mi zadbać o kondycje włosów?

Agata:

Cynk to mikroelement, który w dużej mierze odpowiada za procesy wzrostu i odnowy w organizmie. To głównie dzięki niemu włosy mogą rosnąć i posiadać optymalną, wytrzymałą strukturę.

Źródłem cynku są produkty zbożowe z pełnego przemiału (np. kasze czy płatki zbożowe), nasiona roślin strączkowych, mleko, jogurty, jajka, orzechy i mięso. Małże i ostrygi są zdecydowanie rzadziej jadanym w Polsce źródłem cynku. Ostrygi faktycznie zawierają go najwięcej, natomiast zawartość cynku w małżach jest porównywalna do zwykłego mięsa, np. z indyka.

100g surowych małży, dostarcza około 1,5 mg tego składnika, podczas gdy taka sama ilość ostryg, to aż 38mg. Warto dodać, że dzienne zapotrzebowanie dla kobiet to około 8mg, a dla mężczyzn - około 11mg. W związku z tym, aby uniknąć przedawkowania, po ostrygi należy sięgać dość rzadko, w niewielkich ilościach. Natomiast w codziennej diecie dbać o urozmaicenie i uwzględnić takie produkty jak chude mięso, ryby, kasze, płatki zbożowe, zarodki pszenne, orzechy i przetwory mleczne.

Polecane artykuły

Najczęściej kupowane w sklepie internetowym



Wypadanie włosów Łysienie Suche włosy Cienkie włosy Trwała ondulacja Wąs Łysienie u dorosłych Włosy